Jesteś wForum / Dąbrówka / Czy nowa szkoła w Dąbrówce zostanie oddana do września 2012?

Czy nowa szkoła w Dąbrówce zostanie oddana do września 2012?

pawelek - Data publikacji 10 luty 2012 Czy nowa szkoła w Dąbrówce zostanie oddana do września 2012? RSS

Tytułowe pytanie pojawia się coraz częściej w dyskusjach mieszkańców naszej gminy, a zwłaszcza tych którzy zastanawiają się nad posłaniem swoich dzieci do obecnie budowanej w Dąbrówce nowej szkoły podstawowej przy ul. Malinowej.

W komunikatach urzędu dla ludności nie możemy się doszukać żadnych wiadomości odnośnie statusu budowy czy planowanych terminów związanych np. z rekrutacją dzieci. Ponieważ dopiewscy urzędnicy z panią wójt Zofią Dobrowolską na czele mają już ugruntowaną opinię jako urzędnicy z trudem komunikujący się z mieszkańcami (vide: Problemy z pytaniami), chciałbym niniejszym rozruszać ten wątek i pozyskać nowe informacje w temacie.

W ostatniej rozmowie z radną z Dąbrówki usłyszałem, ze Urząd Gminy Dopiewo przy każdej możliwej okazji zapewnia, że wszystko idzie zgodnie z planem i żadne terminy nie są zagrożone. Nowa szkoła podstawowa ma zostać powołana uchwałą Rady Gminy Dopiewo na sesji w lutym 2012 r., a konkurs na stanowisko dyrektora zostanie ogłoszony na przełomie lutego i marca 2012 r.

Nabór dzieci inicjuje dyrektor, zatem proces naboru rozpocznie się najprawdopodobniej w kwietniu lub maju 2012 r. Podkreślam jednak, że są to jedynie przypuszczenia - nie jest to informacja oficjalna.

Niestety mało optymistycznie wyglądał przebieg ostatniej sesji nadzwyczajnej w dniu 6 lutego br. Otóż okazało się, że pierwotny kosztorys zagospodarowania wokół szkoły znacznie przekracza zarezerwowane przez wójta środki w budżecie, w związku z czym Referat Inwestycji zlecił przygotowanie tzw. wariantu odchudzonego (mniejsze ilości miejsc parkingowych i chodników, ograniczenie nasadzeń, mniej ławek itd.). Do tego pani wójt Zofia Dobrowolska proponuje, aby scalić dotąd trzy odrębne zadania w budżecie w jedno wspólne, co oznacza w dużym skrócie, że środków jest zbyt mało i aby szkoła mogła zostać oddana w terminie trzeba zrezygnować np. z boisk sportowych, które mają zostać dokończone w bliżej nieokreślonej przyszłości. Co do konkretnych liczb i sposobu zaprezentowania tego radnym liczę, że któryś z państwa radnych przedstawi poniżej szerzej ten wg mnie bardzo istotny temat związany z ogłoszeniem przetargów na zagospodarowanie i wyposażenie szkoły.

Podobne problemy mogą pojawić się w temacie wyposażenia szkoły (np. meble, sprzęt komputerowy itd.). Pytanie jest więc otwarte: czy projekt szkoły jest zbyt śmiały jak na możliwości gminy czy też prace przygotowawcze związane zarówno z planowaniem inwestycji oraz planowaniem budżetu zostały przeprowadzone bez wnikliwej analizy i symulacji?

Budowa szkoły podstawowej w Dąbrówce to jest największa budowa w gminie Dopiewo. O ile bliźniaczy budynek gimnazjum w Skórzewie udało się ukończyć dzięki zaciągniętym kredytom, to obecny limit zadłużania się przez gminę nie pozwala na uzyskiwanie brakujących środków w inny sposób niż przesuwać je z innych zadań.

Wójt Zofia Dobrowolska aby ratować swoje topniejące poparcie stanie zapewne na głowie i doprowadzi do otwarcia szkoły. Pytanie tylko czy odbędzie się to na wariackich papierach i kosztem tych, którzy są w tym wszystkim najważniejsi: kosztem dzieci.

Jestem naprawdę ciekaw czy na sesji w lutym zostanie podjęta w/w uchwała i całość od strony organizacyjnej zostanie rozpoczęte - czekam również na oficjalne komunikaty Gminy w tej sprawie.

Portret użytkownika Witkos

Sesja sesją, ale mnie bardziej zastanawiają postępy na budowie. Uchwalić uchwałę zawsze można, ale wybudować na czas niekoniecznie.

Ostatnio patrzyłem na budowę i zauważyłem, że część frontowa budynku (ta okrągła) jest bardzo słabo zaawansowana (tylko fundamenty są wylane).

Nie wiem czy w ciągu 7 miesięcy są oni w stanie to wybudować, wykończyć wewnątrz i wyposażyć... Chyba że projekt przewiduje że szkoła może ruszyć bez tej części.

Albo jestem w błędzie i 7 miesięcy im wystarczy, tylko że wtedy będzie podobna sytuacja jak z przedszkolem w Skórzewie, że już po otwarciu będą jeszcze robotnicy latać z farbami...

Główne pytanie jest takie, czy urząd zdąży przygotować na czas procedury przetargowe związane z zagospodarowaniem terenu i wyposażeniem szkoły. Przetargi (zwłaszcza przy takich kwotach) mają to do siebie, że pojawiają się pytania, odwołania itd. także cała procedura może się rozciągnąć w czasie. Zatem jeśli skończy się jedynie robotnikami, którzy (ujmując kolokwialnie) malują trawę to jeszcze pół biedy. Pozostaje mieć nadzieję Smile że uda się zatrudnić "łebskiego" dyrektora(kę), która będzie w stanie to ogarnąć.

Informacja ze strony dopiewo .pl

Budowa nowej szkoły podstawowej w Dąbrówce została już rozpoczęta. Termin realizacji zadania wyznaczono na 14. lipca 2012 roku, a otwarcie nowej szkoły jest planowane na 1 września 2012 roku. Nabór kadry nauczycielskiej i uczniów przeprowadzi dyrektor szkoły, który wyłoniony zostanie w drodze konkursu w kwietniu lub maju 2012 roku.

Zofia Dobrowolska - Wójt Gminy Dopiewo

Portret użytkownika Witkos

Trzymam kciuki, ale jestem chyba człowiekiem małej wiary

Widać, że komuś bardzo się nie podoba decyzja Pani Wójt o powołaniu szkoły w Dąbrówce. A fakty są zupełnie inne niż ktoś tutaj wypisuje:
- Jakie przetargi? Wszystko można spokojnie zakupić bez przetargów na dobrych warunkach?
- Jakie opóźnienia? Zgodnie z dziennikiem budowy wszystko idzie sprawnie. Wystarczy praca na 2 zmiany wiosną i szkoła będzie gotowa.
- Brak pieniędzy? Szkołę można wyposażyć za pieniądze z EFS przy małych nakładach ze środków gminy.
- Biska powstaną zapewne z programu Orlik 2012 tak jak inne na terenie gminy. Więc spokojnie.

A już hitem jest wpis topniejące poparcie. Jakoś wszędzie słychać, że podejmuje dobre decyzje. SZKODA TYLKO ŻE OBECNYM RADNYM WODA SODOWA ZAMYDLA OBRAZ GMINY. Wyborcy zapamiętają Wasze ostatnie decyzje i podkładanie nóg Pani Wójt. Zobaczycie jak będą Wybory.

Zakupy, EFS, Orlik to wszystko rozumiem będzie zorganizowane w 6 m-cy - doskonale nic tylko pakowac tornistry i trampki na W-F na nowym Orliku Smile

Mam nadzieje Panie Helmut że pamiętasz Pan KTO dał grunt pod budowę szkoły i kto gratis, za darmo zrobił projekt? Może jakieś malutkie słowo -DZIĘKUJEMY- zamiast inwektyw na forum wobec darczyńcy ??

Dziękujemy Ci o Dobry Pasterzu za grunty i projekt - martwi nas jedynie cała reszta, ale wiem że cudów nie zdziałasz.

Portret użytkownika Jacek Strychalski

A kto podziękuje mieszkańcom Palędzia za oddany grunt?

Panie Radny oraz Dobry Pasterzu (przedstawicielu dewelopera?) może warto w tym miejscu czarno na białym przedstawić fakty jakie tereny zostały przekazane i przez kogo na rzecz szkoły podstawowej aby uciąć dalsze spekulacje i dezinformacje?

Przykro że tak poważny i zaangażowany uczestnik forum jak Pan daje się wciągać w próby rozgrywek pomiędzy doskonale Panu z pewnością znaną grupa "wiecznych malkontentów" z ul. Leśna/Wrzosowa a Lineą i U.G. Bo posądzanie mnie o reprezentowanie interesu dewelopera tak rozumiem. Jeśli ujmę się za mieszkańcami ul. Osiedle w Dopiewcu (a ująłem się) to znaczy że jestem ich lobbystą? Jeśli wystąpił bym w obronie urzędnika U.G. to też byłbym określany jako "gminny przydupas"?. Marna logika. Co do gruntów wystarczy wejść na główna stronę U.G Jest tam baza adresowa z numerami działek i powierzchniami. Wynika z tego że Linea przekazała grunt pod szkołę (w części) oraz pod kościół o powierzchni ok. 1,4 ha. Policzmy 14000m x no powiedzmy 200,-zł= UWAGA 2800000mln. złotych. Jeśli to nie jest godne pochwały i szacunku to nie wiem co jest godne. O projekcie szkoły czy zaangażowaniu dewelopera na rzecz budowy kościoła nie wspomnę. Przypominam że Linea to prywatna firma. Nie chce mi się wierzyć że jestem jedynym człowiekiem na tym forum, który to widzi i docenia. I nie muszę być na "żołdzie" Linei by mieć takowe poglądy.

Spokojnie Pasterzu ja tylko chcę wiedzieć ile (procentowo) pod teren szkoły dała Linea a ile mieszkańcy Palędzia. Bo czytając niektóre teksty można odnieść wrażenie, że tylko prywatna firma za tym stoi. Aha i przy okazji gratuluję Panu debiutu na łamach lokalnej prasy.

Jakie nerwy?. To Pan mnie jeszcze nie widział "w akcji" jak się faktycznie "zjeżę" Siła spokoju to ja. Co do prasy to nie "jarzę" o co chodzi.

Jak zawsze Pan Radny ze swoja autoreklamą. Nie wiem o co Panu chodzi. Jeśli mieszkańcy Palędzia podarowali coś Gminie to chwała im za to. Ale podarowali sami sobie. To tak jak z budową Kościoła, buduje się dla siebie nawet jak zarządza obiektem kuria. Albo nasz teatr w Poznaniu z napisem NARÓD SOBIE. Więc kto ma dziękować? Mieszkańcy Swarzędza? Rokietnicy?
Sami sobie dziękujemy bo jesteśmy (z nielicznymi wyjątkami) dobrymi ludźmi i to co robimy robimy dla siebie i przyszłych pokoleń. Tak że walnąłeś Pan kulą w płot. Głupie pytanie i tyle.

Portret użytkownika Radosław Przestacki

Dobry Pasterzu,

to że zarabiasz na chleb w polu z pewnym przyrządem, którego nie wymienię, bo po co mam Ciebie zdekonspirować, nie uprawnia Ciebie do wyszydzania pracy radnych. Przyjdź na komisje posłuchaj i wtedy WAL ŚMIAŁO, TY ZA TO ZAPŁACISZ.
Jacka Strychalskiego uważam za jednego z lepszych radnych tej kadencji. Na jego trudne pytania, taki doświadczony samorządowiec jak TZ musi wić się jak piskorz. Co to będzie, jak Jacek będzie miał podobne doświadczenie jak TZ?

Pozdrawiam

radny z tej samej miejscowości, co Ty.

P.S. Zgadzam się z Twoim felietonem z Przedmieść, że sprzedaż na drobne da więcej budżetowi Gminy Dopiewo, niż sprzedaż ugoru w Zakrzewie w całości..zdrowy rozsądek przede wszystkim

Nadal czekam na zdjęcia z połowów na Lofotach. Oczywiście na priv Smile

Panie Włodzimierzu, czy Pan pisze z jakiegoś innego wymiaru? Widać niewiele Pan rozumie jak działają procedury chociażby związane z zamówieniami publicznymi.

• Po pierwsze proponuję zasięgnąć do źródeł, czyli na przykład do uzasadnienia ostatnich zmian w uchwale budżetowej:
  • Po drugie proszę przejść się do UG i zaproponować aby wyposażyć szkołę ze środków z EFS - na pewno dostanie Pan specjalną nagrodę od Wójt na tak wspaniały pomysł
  • Po trzecie proszę podać źródło informacji odnośnie powstania Orlika w Dąbrówce

Co do poparcia - opieram się na jedynym, istotnie mało wiarygodnym, sondażu - link do sondy.

Proszę także nie sugerować, że krytyczna ocena działań prowadzonych obecnie przez Wójt i Urząd to znaczy, że komuś bardzo się nie podoba decyzja Pani Wójt o powołaniu szkoły. Szkoła powstaje już od dawna i obecna Wójt kontynuuje rozpoczęte dużo wcześniej procesy. Moje spostrzeżenie jest jedno - wychodzę z założenia, że jak za coś się zabieram, to robię to dobrze. Nie lubię prowizorek, półśrodków i przede wszystkim dezinformacji. Jeśli szkoła ma powstać tylko jako budynek ale organizacyjnie będzie gotowa dopiero za rok to uważam, że nie ma sensu wysyłać dzieciaków w tym roku do szkoły i traktować je jako króliki doświadczalne. Albo porządnie albo wcale.

Pawełek, najwyraźniej nie masz dziecka, które w przyszłym roku ma zostac pierwszoklasistą, bo wydaje mi się, że nie pisałbyś tak lekką ręką - jak nie będzie wszystko dopięte na ostatni guzik, to przesuńmy o rok....
Masz pomysł do jakiej szkoły dać dziecko na ten rok przeczekania?
Oczywiście, najlepiej jakby wszystko było idealnie i trudno za przykład podawać przedszkole w Skórzewie, ale podejrzewam, że jakbyś spytał rodziców przedszkolaków, czy woleli by dzieci poszły w tym roku do przedszkola bez ogrodu, czy przez jego brak przesunąć otwarcie, to odpowiedź byłaby oczywista.
MArtwi mnie, że konkurs na dyrektora jest tak późno, rekrutacja do nierejonowych placówek rozpoczyna się w marcu, mam nadzieję, że ci co postawią wszystko na jedną kartę nie zostaną na lodzie, albo ....... w Więckowicach:/

Dami wybierz każdą szkoła w gminie tylko nie Więckowice... Jeśli pracujesz w Poznaniu to masz na trasie Szkołę Podstawową w Dąbrowie i Szkołę Podstawową w Skórzewie. To najlepsze szkoły w naszej gminie. Atutem pierwszej jest fakt, że jest mała, kameralna i Twoje dziecko nie będzie anonimowe. A w nowym roku szkolnym I klasę poprowadzi wspaniała pani - Hania Hoffmann. Natomiast druga to już taki gminny moloch, ale ze znakomitym dyrektorem i dobrym poziomem wypracowanym przez lata.

Otóż to, moja mała wiara w powodzenie tej inwestycji wynika głównie ze zbyt ograniczonych środków a także z przebiegu uruchamiania przedszkoli rok temu. Podobne zamieszanie i brak profesjonalizmu w innych inwestycjach (np. kanalizacja na Pocztowej w Palędziu) w ostatnich miesiącach są powodem moich obaw.

Pawelek ja nie staje po żadnej ze stron, ale na moje oko 80 proc. wpisów jaka przytoczyła się przez to www od kilku 1-2 lat na temat szkoły w Dąbrówce została wypisana przez osoby niemające pojęcia jak funkcjonuje szkoła.
1. KAŻDY PIERWSZY ROCZNIKA jaki trafi do tej szkoły będzie eksperymentalny. Obojętnie czy to będzie 1.09.2012 czy 01.09.2013.
Dlaczego:
- plan dyżurów do panującej sytuacji
- plan dowozów
- plan kółek dostosowany do potrzeb uczniów
- zgrywanie się kadry nauczycielskiej
- wypracowanie statutu i pomysłu na szkołe
- itd. itp.
2. Wskazany przez Ciebie sondaż jest śmieszny, gdyż wpisy (głosy) stworzyła opozycja do Pani Wójt. Ci sam ludzie rozdawali ulotki o referendum zamiast pracować nad pozyskiwaniem środków z EFS.
3. Zgadzam się, że jeśli gmina nie wykorzysta środków z EFS dla szkoły to będzie to porażka. Zarówna Pani Wójt, urzędników jak i wszystkich radnych.
4. Na otwarciu Orlika w Skórzewie z ust radnych i Pani Wójt słyszałem, że boiska w Dąbrówce też powstaną z tego programu. Jak Wam idzie radni i urzędnicy?
5. Budżet będzie pewnie jeszcze zmieniany jak w marcu-kwietniu urząd będzie miał ostateczne dane z GUS i Urzędu Skarbowego. Tak robi każdy dobrze pracujący samorząd lokalny.
6. Pani Wójt była kiedyś nauczycielem i dyrektorem szkoły. Jestem pewien, że akurat tego nie zepsuje.

Dobrze Włodzimierzu, jestem teraz nieco bardziej pozytywnie nastawiony. Nie zmienia to faktu, że mam oko i ucho wyczulone na sprawy szkoły, gdyż chcę tam wysłać swoje dziecko. Oby we wrześniu 2012.

Pawelek spokojnie czekaj na rozwój sytuacji. Osobiście odradzam półprywatną szkołę w pałacu w Dąbrówce. Jeśli możesz czekaj, ale wiem że czasami to trudne. Natomiast jeśli otwarcie się opóźni, a masz po drodze Dąbrowe lub Skórzewo to zapisz tam. Czy coś jeszcze mogę podpowiedzieć?

Włodzimierzu, szkoła w Skórzewie nie przyjmie dziecka z poza Skórzewa!

No właśnie ten temat też prosi się o doprecyzowanie tzn. czy do szkoły nowej w Dąbrówce można będzie posłać dziecko z np. Gołusek lub Zakrzewa czy tylko z Dąbrówki?

Z tego co wiem pierwszeństwo będą mieć dzieci rodziców zameldowanych w Dąbrówce! Później chyba pozostali. Zakrzewo zawsze chodziło do SP Dąbrowa (mają specjalny autobus). Zresztą za kilka lat jak dzieciak podrośnie to nie będzie miał się z kim bawić, gdyż dzieciaki z Zakrzewa chodzące do Dąbrowy są silnie ze sobą zintegrowane. Widać to jak chodzą do Gimnazjum w Skórzewie. Jeśli mieszkasz w Zakrzewie to Dąbrowa to naturalny i bardzo dobry wybór. Szkoła od 3 lat ma nową Dyrekcję i kilku nowych nauczycieli. Zachodzą w niej duże zmiany. Bardzo pozytywne. PODOBNO MA BYĆ ROZBUDOWYWANA, ALE KIEDY?

Dami jeśli jesteś zameldowana w Skórzewie muszę Ciebie przyjąć. Nie ma takiego przepisu, że nie. Chyba, że nie masz meldunku lub meldunek czasowy... No to masz problem. To zapisz do Dąbrowy, tam na pewno Ciebie przyjmą. A jest grupa dzieci z Dąbrówki, która korzysta z dowozu/odwozu do Dąbrówki.

Jesli to jest prawda, ze pierwszenstwo beda mialy dzieci rodzicow zameldowanych w Dabrowce to dobry pomysl. Moje dziecko jescze nie idze do szkoly, dopiero za 4 lata. Jednak to logiczne, jesli to jest szkola z naszych podatkow to nalezy promowac tych, ktorzy placa podatki wlasnie w Naszej gminie

Czyli zameldowani w np. Palędziu... do Więckowic bo Dąbrówka ma pierwszeństwo? Ciekawe.

Palędzie raczej do Dąbrówki. Zresztą Więckowice już zmierzają do zamknięcia. Aktualnie maja ok. 100 dzieci, a nawet osoby mieszkające w Więckowicach zapisują dzieci do innych szkół. Zobaczymy jak to się rozwinie. Do końca marca będą konkretne informacje.

Na podstawie informacji uzyskanych od pań w referacie oświaty wynika, że odnośnie nowej SP Dąbrówka planowany obwód będzie obejmował Dąbrówkę i Palędzie. Po uwzględnieniu szacunków przyrostu dzieci w tych miejscowościach wynika, że w roczniku będzie konieczność otwarcia 3-4 oddziałów. Na pewno duże znaczenie będzie miała decyzja odnośnie szkoły na ul. Parkowej - jeśli miałaby zostać utrzymana, to na jakiś czas nie będzie potrzeby wprowadzenia systemu dwuzmianowego w nowej SP. Taki system prędzej czy później będzie konieczny gdyż prognozy wzrostu dzieci zamieszkałych (a nie zameldowanych) wskazują na duże niedobory w gminnej bazie szkolno-przedszkolnej. Oprócz wysokiego przyrostu ludności trzeba też wziąć pod uwagę fakt, że do tej pory wiele rodzin miało już dzieci w poznańskich szkołach i nie przenosiła ich do szkół na terenie gminy Dopiewo. Będzie rosła liczba dzieci wchodzących w etap szkolnictwa podstawowego i większość z nich będzie decyzją rodziców kierowana do szkół w gminie.

Z informacji jakie uzyskałem wynika, że w najbliższych latach największy problem niedoboru miejsc dotyczy dzieci przedszkolnych, zwłaszcza tych najmłodszych. Co do szkół podstawowych, to po oddaniu nowej szkoły w Dąbrówce na jakiś czas nie będzie wielkich problemów, lecz mogą się one pojawić za kilka lat.

Kolejne wnioski i informacje postaram się omówić po komisji oświaty z dnia 21 lutego (link).

Czy w nowej szkole będą prowadzone oddziały przedszkolne? Tzw. zerówki?
W niektórych miastach 5-6 latki realizują obowiązek przedszkolny wyłącznie w szkołach. Takie rozwiązanie pozwala zwiększyć ilość miejsc dla młodszych dzieci w przedszkolach, często jednak budzi dużą niechęć u rodziców tych starszych dzieci i obawy o standard opieki w szkołach.
Moim zdaniem wszystko zależy od organizacji - jeśli jest dobra to taki system może funkcjonować dobrze.
Co do dwuzmianowości - mój syn w tej chwili jest w szkole dwuzmianowej i naprawdę nie taki diabeł straszny.
Przy dobrze ułożonym planie druga zmiana może zaczynać się o 10-11 i kończyc o 14-15.
Dla mnie, pracującego rodzica to praktycznie żadna różnica o której dziecko zaczyna lekcje , bo i tak korzysta ze świetlicy i jest w szkole od 8-mej do 16-tej.

Moim zdaniem wszystko zależy od organizacji - jeśli jest dobra to taki system może funkcjonować dobrze.

zgadzam się w 100%, ale jak tu założyć dobrą organizację jak jeszcze nie wiadomo kiedy będzie konkurs na dyrektora, kiedy powstanie status szkoły itp itd - jeżeli sprawy organizacyjne nie nabiorą tempa, kto będzie w stanie w krótkim czasie zorganizować to wszystko w nowej szkole?

Włodzimierzu, mieszkam w Dąbrówce, dlatego mój syn do Skórzewa nie został przyjęty.

Kryterium bliskości zamieszkania jest dla mnie logiczne, aczkolwiek też budził się wtedy we mnie bunt dlaczego dzieci ze Skórzewa mogą korzystać z dobrze wyposażonej i zarządzanej szkoły a ja mam wybór pomiędzy Więckowicami a dowożeniem do Poznania, jeśli biorę pod uwagę szkoły publiczne.

Szkoła w Dąbrowie jest mała, ile chętnych z Dąbrówki jest w stanie przyjąć, jeśli faktycznie byłaby chętna, bo pamiętam wypowiedź byłego dyrektora w którymś z mediów, gdzie pisał, że szkoła w Dąbrowie powinna być tylko dla Dąbrowy, być może nowa dyrekcja zmieniła front, ale ma przecież ograniczenia lokalowe.

co Wy na to?

A nie będzie przedszkola??
Na załączonych wizualizacjach widać przedszkole takie jak powstało w Skórzewie

Liczę że nikt nie zapomni o najmłodszych Smile

przedszkole pewnie będzie tyle że dla dzieci które obecnie są może dopiero w planach albo dopiero będą Smile

co wiadomo o przedszkolu? czy będzie czy jest na nie szansa.

Poniżej fragmenty z kwietniowego Gońca Dopiewskiego (link)

Kiedy niemal dokładnie rok temu wójt Zofia Dobrowolska podpisywała z Zakładem Remontowo-Produkcyjnym Budownictwa Popławski z Poznania umowę w sprawie budowy szkoły podstawowej w Dąbrówce wydawało się, że tak krótki termin realizacji obiektu trudno będzie dochować. Jednak wyłoniona w przetargu firma, jedna z ponad dwudziestu jakie ubiegały się o to zlecenie, powoli finiszuje. „Jak na każdej budowie tak i tu zdarzały się opóźnienia czy komplikacje, ale jeśli pogoda nie spłata figla, to spokojnie zdążymy” – mówił Gońcowi jeden z robotników.

Stoją już prawie wszystkie obiekty – budynki dydaktyczne i sala gimnastyczna. Choć w części przyszłej szkoły zamontowano już okna, w innych miejscach wciąż trwają prace budowlane, najmniej zawansowana jest w tej chwili budowa rotundy. Trwają też prace wykończeniowe, w części sal zamontowano już sufity podwieszane, układane są płytki. I wszystko byłoby dobrze, gdyby nie fakt, że najprawdopodobniej zabraknie pieniędzy na wszystkie zaplanowane roboty. Okazało się bowiem, że kosztorys zagospodarowania terenów wokół szkoły przekracza zarezerwowane przez wójta środki w budżecie. Urząd przygotował więc wariant awaryjny polegający na ograniczeniu robót przy szkole. Prawdopodobnie mniejszy będzie parking, mniej będzie ławek i zieleni, być może dopiero za kilka lat powstaną boiska sportowe.

Dodatkowo na lutowej sesji Rady Gminy Dobrowolska wnioskowała, by trzy odrębne dotąd zadania związane z inwestycja w Dąbrówce scalić w jedno. Pozwoli to jej na takie przesuwanie środków, żeby zdążyć z oddaniem budynku do 1 września, nawet kosztem właśnie nie zrealizowania zadań wokół szkoły. Osobnym pytaniem, na które dziś brak jednoznacznej odpowiedzi jest to, czy Gmina ma środki na zakup niezbędnego wyposażenia – ławek, tablic, sprzętu multimedialnego, komputerów, rzutników i czego tam jeszcze trzeba, żeby szkoła była szkołą, a nie budynkiem z pustymi salami. „Jestem tu prawie każdego dnia i oglądam postępy w budowie na bieżąco. Trochę mnie smuci, że teren może nie zostać zagospodarowany w najbliższym czasie, liczyłam że obok szkoły znajdą się też jakieś huśtawki i piaskownica. [...]” – dzieliła się swoimi opiniami pani Joanna spacerująca tuż obok budowy z dwuletnią Amelką, przyszłą uczennicą szkoły w Dąbrówce.
Dariusz Urbanowicz