Przedszkole rekrutacja 2012/2013
Witam,
Czy ktoś może wie, od kiedy rozpoczyna się rekrutacja do przedszkola w Skórzewie na rok 2012/2013?
Proszę też o podanie namiarów na to przedszkole np. telefon, bo chyba nie mają strony www.
Z góry dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam
- Zaloguj się lub utwórz konto, by dodać swój komentarz

z tego co znalazłem w sieci:
Przedszkole publiczne w Skórzewie, ul. Kolejowa
tel. 791 000 325
przedszkole.skorzewo@wp.pl
napisz maila lub zadzwoń - jak się czegoś dowiesz daj znać na forum
ja dzwoniłam do Skórzewa, do Zakrzewa i do Dopiewa. Wszędzie rekrutacja zaczyna się od marca.
No, bo właśnie na tego maila nie odpisują. A rekrutacja jest elektroniczna przez system czy też zwykła kartkowa?
Właśnie się dowiedzieliśmy, że w tym roku nie ma naboru do przedszkola państwowego w Konarzewie ponieważ realizują program 2-letni, w którym to przedszkole jest bezpłatne przez 2 lata (dofinansowuje unia), rodzice płacą jedynie za posiłki (8zł/dzień) i w tym roku żadna grupa nie "wychodzi" z przedszkola, w związku z tym nie ma kolejnych miejsc. W Skórzewie raczej będzie podobnie, jeszcze nie podjęli decyzji, ale na wszelki wypadek nie wydają formularzy zgłoszeniowych. Jak dla mnie to jest jakiś absurd, że dzieci z rocznika 2008 i niżej mają prawo w tej gminie do 'darmowego' przedszkola, podczas gdy dzieci młodsze są skazane na drogie przedszkola prywatne... szkoda słów!
Zgodnie z informacją zamieszczoną tutaj jutro odbędzie się komisja oświaty RG Dopiewo zatem być może jutro pojawią się nowe informacje i projekty uchwał do głosowania na następnej sesji rady gminy.
Oby się coś zmieniło. Dzisiaj niestety nie udało nam się dodzwonić do Urzędu Gminy i nasze informacje opieramy na tym, co nam dzisiaj powiedziała pani dyrektor przedszkola w Konarzewie.
DKa, ale realnie, co może się zmienić?
Skoro z przedszkola nie wychodzą dzieci, to skąd mają być miejsca?
We wszystkich przedszkolach tak jest, że pierwszeństwo mają dzieci kontynuujące przedszkole, przecież nie wyrzucą tych dzieci po to żeby przyjąć nowe.
W Skórzewie przedszkole ma 5 grup więc i większa szansa, że jest więcej starszych dzieci i zwolnią się jakieś miejsca.
Ale i tak na bank dla wszystkich chętnych miejsc nie starczy.
Ja po prostu naiwnie wierze w to, że ktoś to wszystko jednak przemyślał na etapie otwierania przedszkola
zarówno w Skórzewie, jak i Konarzewie i że będzie jakiś nabór. Niestety nie mam informacji o tym, w jakim wieku są dzieci, które obecnie uczęszczają do obu placówek. A tak swoją drogą, czy gmina nie ma jakiegoś obowiązku zapewnienia edukacji przedszkolnej dzieciom w niej mieszkającym?
W zeszłym roku nie było wiadomo, że 6-latki nie będą musiały obowiązkowo pójść do szkoły. Zakładano więc pewnie, że pójdą i zrobią miejsce młodszym dzieciom. Tak się nie stało i stąd są takie efekty, jak sądzę.
Dka - też nie mam info jaka jest struktura dzieci uczęszczających do nowootwartych przedszkoli, ale należy podejrzewać, że są to raczej dzieci młodsze. Sama mając 5-latkę nie zdecydowałam się aplikować do przedszkola w Skórzewie, bo za rok planuję puścić córkę do szkoły i nie chciałam wyrywać ją ze znanego już środowiska.
Ustawa mówi, że pierwszeństwo przyjęcia mają sześciolatki i pięciolatki. Dla nich musi znaleźć się miejsce w gminnych przedszkolach. Nie może być mowy o zawieszeniu rekrutacji w danym roku. Dzisiaj na Komisji Oświaty zostanie ten problem szeroko omówiony.
Pozdrawiam
Magda Gąsiorowska
I czy po zebraniu Komisji już coś wiadomo?
witam...dodzwoniłam się właśnie do przedszkola..poinformowano mnie że rekrutacji 3-latków nie będzie po decyzji wczorajszej Komisji..podobno może się zdarzyć,że w połowie marca będzie przeprowadzona rekrutacja uzupełniająca(pani z którą rozmawiałam bardzo wymijająco i niejasno tłumaczyła do jakich grup ma być ta rekrutacja)..losy żłobka są również nie znane..
...gdyż nie mieści się to w jej kompetencjach. Taką decyzję podejmuje wójt, komisja Rady Gminy może wyrazić opinię która jednak nie jest wiążąca. Komisja Oświaty wysłuchała propozycji i argumentów Urzędu Gminy o nie przeprowadzaniu rekrutacji w w/w przedszkolach i odbyła się dyskusja, jednak Komisja Oświaty jako komisja nie wydała żadnej opini na ten temat. Osobiście wyraziłem pogląd, że argumenty przedstawione przez urząd są logiczne niemniej jest to rozwiązanie "z dwojga złego".
No to super
nieźle nas urządzili....
Dzisiaj w Urzędzie Gminy dowiedzieliśmy się czegoś co nas nieźle zaskoczyło. Otóż Pani odpowiedzialna za przedszkola powiedziała, że miejsc w przedszkolach naszej gminy powinno wystarczyć, jeśli wziąć pod uwagę przedszkola prywatne widniejące na spisie urzędu gminy. Dodała, że przedszkola prywatne są w 75% dofinansowywane przez Gminę!! Niestety nie potrafiła odpowiedzieć dlaczego w takim razie w większości z nich czesne to +/- 800zł/miesiąc, czasem plus wyżywienie i bezzwrotne wpisowe ok. 400-500zł. Dla porównania, przedszkole prywatne w innej gminie kosztuje 160zł/miesiąc, 6zł/dzień za wyżywienie, do zwrotu jeśli dziecka nie ma, plus jednorazowo 100zł za ubezpieczenie i wyprawkę (kredki, blok, plastelina itd.). Orientujecie się dlaczego tak jest?
bo mają prawo zarabiać:)
nie musza działać charytywnie.
prowadziłabyś prywatną firmę dla idei?
Wspomniane przeze mnie przedszkole też zarabia, nikt do niego nie dokłada przecież. Dziwi mnie tylko fakt, że gmina dofinansowuje, żeby rozwiązać problem braku miejsc, a problem i tak istnieje, bo nie wszystkich stać na takie czesne, plus dojazdy, dojazdy do pracy. Jeśli ktoś zarabia np. 1800zł, wyda połowę z tego na przedszkole, kolejnych kilkaset złotych na dojazd do pracy do Poznania, to zostają marne grosze. Tego chyba nie trzeba nikomu tłumaczyć. A tak swoją drogą Zasia, nie uważasz, że 1000zł dochodu z jednego dziecka to i tak dużo? po co jeszcze przyjmują dofinansowanie? ach, no tak, żeby zarabiać ;/ pozdrawiam!
Mi powiedziano, że duże prywatne przedszkole dostaje 600zł na dziecko od gminy a małe przedszkole 200zł i to na określoną liczbę i tylko od 3 lat, więc chyba nie jest to taka oczywista sprawa.
Spójrzcie na stronę 37 Analizy systemu oświaty załączonego tu na forum - tam jest dokładnie napisane ile gmina dopłaca za każde dziecko w poszczególnych przedszkolach.
gmina nie dofinansowuje, żeby rozwiązac problem braku miejsc.
ani gmina nie uprawia tu zadnej dobroczynności.
to, ze przedszkola niepubliczne otrzymuja dotację wynika z ustawy o oświacie.
Zgodnie z Ustawą o systemie oświaty: „Dotacje dla niepublicznych przedszkoli przysługują na każdego ucznia w wysokości nie niższej niż 75 proc. ustalonych w budżecie danej gminy wydatków bieżących ponoszonych w przedszkolach publicznych w przeliczeniu na jednego ucznia”.
W dniu dzisiejszym podjechalam do przedszkola publicznego przy ul. Kolejowej i spotkala mnie bardzo przykra niespodzianka - w tym roku nie bedzie naboru dzieci(!?). Powodem jest brak zdecydowania naszego szanownego rządu od kiedy obowiazkowo 6-latek idzie do szkoly. We wrzesniu, kiedy do nowo otwartego przedszkola przyjmowano dzieci byla jeszcze informacja ze 6-latki pojda do szkoly od roku szkolnego 2012/2013 wiec przyjmowali na maksa wszystkich liczac na to ze od wrzesnia 6-latki zwolnia miejsca bo pojda do szkoly. Jak wiemy, ostatnio jednak weszla ustawa o przesunieciu obowiazku szkolnego na lata 2013/2014. W zwiazku z tym podobno wszyscy rodzice 6-latkow postanowili zostawic swoje dzieci na dodatkowy rok w przedszkolu co skutkuje tym, ze nie ma miejsc dla nowych.
Pani dyrektor po wczorajszej wizycie w gminie postanowila wstrzymac rekrutacje, byc moze bedzie mozliwosc skladania wnioskow na poczatku kwietnia, ale raczej bedzie to tylko lista rezerwowa na wypadek rezygnacji rodzicow dzieci uczeszczajacych juz do przedszkola. Rząd najpierw namieszal, pozniej wystraszyl rodzicow, ze to za wszesnie, ze jednak przesuna obowiazek jeszcze na jakis czas a skutkiem tego jest to ze nikt sie odwazy puscic dziecka do szkoly i mozemy sobie szukac w tym roku innego publicznego przedszkola w okolicy. Podobno jest pomysl wykrojenia jeszcze jednej sali, ale to juz inspektpr budowlany jest potrzebny, tysiac pozwolen, remont, wiec raczej na to nie licze. Generalnie - załamka...
Szanowna Pani Minister Szumilas przesunęła obowiązek szkolny dla dzieci 6-letnich, ot tak dla hecy, na rok 2014, a nie 2013.
ustawa z 9 lutego 2012. Cudownie:/
Kris, ja osobiście jestem przeciwna 6latkom w szkole, brutalne odbieranie dzieciństwa i wsadzanie malutkich dzieci w ławki.
O naszych reformach w szkolnictwie wszelkich poziomów mógłbym długo i namiętnie.
Od lat doświadczam zawodowo, jakie skutki one przynoszą. Praktycznie żadna z zapowiadanych jako przełomowe zmian nie zaowocowała wzrostem wartości dodanej w... głowach. Przybyło za to biurokracji, a nauczycielom i wykładowcom siwych włosów na głowie. :/ Po co więc wprowadza się reformy? Cóż, ministerstwa to wielkie gmachy z niezliczoną ilością pokoi i wytrawale pracujących urzędników. 
louiswain, niejeden 6-latek - w tym moj rok temu - oburzyłby się okropnie na nazwanie go malutkim dzieckiem..
litości!
przejdź się do szkoły, ale takiej, która przygotowała sie na przyjęcie 6-latków w swoje progi i która realizuje założenia reformy i zobacz jak wyglądają lekcje.
siedzenie w ławkach od dzwonka do dzwonka 45 minut to czasy mojego dzieciństwa, a nie dziecinstwa mojego dziecka.
zgadzam sie w 100%. Mam 6-latka w szkole i nie zaluje decyzji. Moj syn z pewnoscia tez nie. Niepotrzebnie straszy sie rodzicow a pozniej jest "burdel" w przedszkolach...
Reforma bardzo tu namieszała i miesza nadal w głowach rodziców:/
Mając dziecko z 2006r 3 lata zyłam ze świadomością, że cóka pójdzie jako 6-latka. Teraz faktycznie zaczynam się wahać i podejrzewam, że inni rodzice również....
Ale miejsca na Kolejowej nie zajmuję 3-latkom:)
Córka chodzi na Perzycka właśnie. To porządne przedszkole. Bez fajerwerków ale z dobrą opieką i ciekawie realizowanym programem.
syn chodzi do szkoly obok, byloby idealnie. Obawiam sie jednak ze jesli nie jestem zameldowana w Poznaniu to moge tylko pomarzyc. Jak myslisz? Byly problemy w latach poprzednich z dostaniem sie?
Jak składałam papiery to miałam jeszcze meldunek w P-niu. Ale z córką w grupie są dzieci ze Skórzewa, Dąbrówki, Dąbrowy. Na pewno pierwszeństwo maja dzieci z poznańskiem meldunkiem, trudno przewidzieć jak będzie w tym roku.
Nie wszystkie dzieci są malutkie, na pewno widać niekiedy różnicę u dzieci które urodziły się na początku roku do tych z końca roku. Bynajmniej co teraz mamy zrobić z dziećmi, które mają w tym roku 3 latka? Trzeba zapisać do prywatnego przedszkola. Podajcie mi proszę jakieś namiary, jeśli ktoś takie ma, bo ja jeszcze w Skórzewie nie mieszkam. A może tak się nie zamelduję w Skórzewie to będę mogła składać wniosek do przedszkola w Poznaniu? Jakie jest najbliżej?
Dziękuję z góry za wszystkie pomocne kontakty.
cześć...jeśli masz meldunek w Poznaniu proponuję przedszkole na ul.Perzyckiej (Ławica)..mój syn(obecnie 13-latek) jak i wiele innych dzieci z naszej okolicy chodził tam do przedszkola...Placówka jest naprawdę godna polecenia,ja byłam bardzo zadowolona...w zaistniałej sytuacji,kiedy to dnia 22.02.br zostałam sprowadzona do"parteru" jeśli chodzi o miejsce mojego 3-latka w przedszkolu na Kolejowej(a mieszkam 200m od przedszkola),ja chyba też uderzę na Perzycką...2-letnia córeczka pozostanie w domu bo o żłobku pewnie też nie mam co mażyć..
Powinno byc chyba "marzyć"....
A co sądzicie o tym przedszkolu?
https://nabor.pcss.pl/poznan/przedszkole/nabor/?se...
Jest na Żonkilowej, nie podrodze nam Pyrzycka, bo oboje z mężem pracujemy w kierunku Lubonia.
chodzi tam córka mojej kolezanki i podobno ok, ale zwroc uwage ze swietlica jest otwarta tylko do 16, przynajmniej tak pisza. Trzebaby zweryfikowac no a jesli mozecie odbierac wczesniej albo jest babcia pod reka to nie bylo tematu:)
No właśnie żadnej babci nie mamy, i jeszcze się zdziwiłam , bo nie ma ponoć placu zabaw dla maluchów.
Ale dla jakich maluchów?
To jest oddział przedszkolny w szkole podstawowej, po staremu zerówka, czyli dla 5-6 latków.
No faktycznie Żonkilowa odpada, a może Przedszkole nr 46 na Księżycowej?
http://przedszkole46.poznan.pl/
Jakie jeszcze inne przedszkola oprócz Perzyckiej są w okolicy?